Näitus “Kirikirjad kindlalt seinale”

2. maist kuni 31. maini saab Vaiatu rahvamajas vaadata näitust „Kirikirjad kindalt seinale“. Tule astu kindlasti Jakobsoni talupäeval ka rahvamajja sisse näitust kaema.

Tutvustus:

Näituse idee sai alguse Merike Saaremetsa Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö bakalaureuse-lõputöö XIX sajandi labakindad Suure-Jaani kihelkonnast. Tehnoloogilised võtted ja kudumine (juhendaja Kristi Jõeste, MA) raames kootud kinnastest. Need ja jätkuna Põhja-Liivimaa labakindaid uurinud magistritöö koostamise käigus Põhja-Viljandimaa viisi kootud kindad inspireerisid tunnustatud lapitöömeister Mall Vesilod. Seitsme kindapaari ainetel valmis seitse taaskasutatud materjalist seinavaipa. Näitusel on loodud tekstiilid koos Eesti Rahva Muuseumis ja Viljandi muuseumis alal hoitavate Suure-Jaani kihelkonnast ning Põhja-Viljandimaalt kogutud kiri- ja sõrmkinnaste eeskujul kootud kinnastega. Kudusid Anneli Kundla ja Merike Saaremets.

2016. aastal tegi Merike Saaremets Eesti Rahvakultuuri Keskuse hallatavasse vaimse kultuuripärandi nimistusse sissekande „Kihelkondlike kinnaste kudumine Suure-Jaanis“, mis on aidanud kaasa Põhja-Viljandimaalt pärit labakinnaste tuntusele.

„Kirikirjad kindalt seinale“ näitust taasesitleti novembris 2023 Suure-Jaani Kultuurimajas, detsembris Kolga-Jaani Villem Reimani nimelises Rahvamajas, 2024. aasta jaanuaris Eesti Käsitöö Maja rahvakunstigaleriis Tallinnas ning veebruaris oli väljapanek Harju Maakonnaraamatukogus Keilas. Tallinna näitusele lisandus veel kaks paari koopiakindaid (ERM 13 ja ERM 14) koos neist inspireeritud lapitehnikas seinavaipadega.

Rõõmu kudumisest!

Anneli Kundla

Eesti Rahvakultuuri Keskus

Viljandimaa rahvakultuurispetsialist

Näituse külastusinfo telefonil 58005934 Terle.