Näitus LAPIVAIP 100 “Minu Eesti täna”

17.10.-31.12.2022 on Vaiatu rahvamajas üleval näitus Lapivaip 100 “Minu Eesti täna”.

Sada eesti naist võtsid nõuks õmmelda EV100 puhul igaüks ühe 1×1 m lapivaiba, nii et neist sai kokku 100 meetrit ilu kehastust tekstiilis.

Vastseliina Käsitööühing ja Meieselts Meroos avaldasid 2017. aastal üleskutse juubelivaiba õmblemiseks. Eesti saja aasta juubeliks valmiski sada 100×100-sentimeetrist lapivaipa, millest koosnebki 100-meetrine lapivaip. Autoriteks on käsitöötegijad üle Eesti. Vaiba teemaks „Minu Eesti täna“. Lapitööd kajastavad siirast armastust oma maa ja rahva vastu. Näitus ringleb veel mõnda aega Eesti erinevais paigus ja lõpuks saab vaiba koduks Eesti Rahva Muuseum. 

On põhjust varuda aega, et oleks mahti uurida erinevaid valmistamisviise, imetleda värvide kokkuseadmise oskust, ideede rohkust ja meistrite näpuosavust. Iga vaip jutustab oma loo. Näitusega on kaasas töid ja tegijaid tutvustav album, kus avanevad meile käsitöömeistrite mõtted ning nende hingemaailma.

Järelpõlvedele jääb imetleda sada lapivaipa, millede valmistamisse olid oma panuse andnud 177 Eesti inimest. Tule uudista! Näitust on võimalik näha rahvamaja sündmustel ja kokkuleppel.